Indkøb og forhandling

2024/2025
Engelsk titel
Purchase and Negotiation
Uddannelse
International handel og markedsføring - Søerne
Niveau
Professionsbachelor
Start semester
2. Semester
Fagets varighed
1 semester
Opstart
Forår og Efterår
Ects
10
Udd. element
Valgfag
Tilmelding
Valgfag udbydes først senere og oprettes afhængigt af tilmeldinger. Du vil senere i dit uddannelsesforløb få mere besked fra din uddannelse om, hvilke valgfag du kan vælge.
Undervisningsprog
Dansk
Fagelement
Lokalt
Studiested
Cphbusiness Søerne
Fagkode
4138203CS
  • Indhold og formål
    Faget er opbygget af en række undervisningsblokke der fortrinsvis forsøges afviklet på hele sammenhængende dage. Der må forventes en betydelig samlet arbejdsbyrde med forberedelse, undervisning og rapportudarbejdelse.

    Formålet med dette valgfag er at gå i dybden med forhandling og indkøb over en seksugers periode.

    Faget vil dække de følgende områder:

    1. Grundlæggende indkøb og supply chain management - En introduktion til de grundlæggende principper og praksisser inden for indkøb og forsyningskædeledelse.

    2. Kalkulationer – sammenligning af tilbud og beregning af total cost of ownership.

    3. Forhandling – afkodning af forhandlingssituationer, behovsanalyse, fastlæggelse af forhandlingsstrategi og praktisk gennemførelse.

    4. Strategisk indkøb - udvikling og implementering af indkøbsstrategier for at optimere virksomhedens ressourceanvendelse.

    5. Leverandørstyring - hvordan kan man effektivt kan vælge og administrere leverandører, herunder udvikling af partnerskaber og forhandlingsteknikker.

    6. Juridiske aspekter af indkøb - kontrakter, internationale handelslove, etik, og andre juridiske spørgsmål relateret til indkøb og forsyningskæder

    7. EU's udbudsregler – en gennemgang af det omfattende regelsæt, der regulerer det offentliges køb af varer og tjenester i Danmark og det øvrige EU.

    8. Omkostningsanalyse og finansiel styring - metoder til omkostningsanalyse, budgettering, og finansiel rapportering specifikt inden for indkøbsfunktionen.

    9. Logistik og distributionsledelse - Fokus på logistiksystemer, lagerstyring, transport, og distribution inden for forsyningskæden.

    10. Teknologi i indkøb og supply chain management - Introduktion til, hvordan teknologi såsom ERP-systemer (Enterprise Resource Planning), AI (kunstig intelligens), og blockchain kan anvendes til at forbedre indkøbs- og forsyningskædeprocesser.

    11. Bæredygtighed og etik i forsyningskæder – fokus på miljømæssige, sociale, og etiske overvejelser i indkøb og forsyningskædestyring.
  • Læringsmål
    Viden
    • Den studerende skal have viden om teori og praksis inden for såvel operationelt som strategisk indkøb og sourcing, herunder bl.a. category management, supplier management og forhandling.

    • Den studerende skal kunne forstå og reflektere over forholdet mellem teorier, modeller og praksis.
    Færdigheder
    • Den studerende skal kunne identificere, analysere og anvise løsninger på praktiske indkøbsrelaterede problemstillinger – såvel operationelle som strategiske.

    • Til dette formål skal den studerende kunne indsamle, kritisk vurdere og anvende relevant litteratur/teori fra bøger, tidsskrifter og andre kilder.

    • Kunne indsamle/generere, kritisk vurdere og anvende relevant empiri.

    • Kunne formidle indkøbsfaglige problemstillinger i et klart og korrekt sprog, der overholder videnskabelige konventioner med hensyn til argumentation, herunder gennem kildehenvisninger og dokumentation.
    Kompetencer
    • Gennem en reflekterende tilgang til forholdet mellem teori og praksis skal den studerende være i stand til at vurdere og anvende erhvervsøkonomisk teori og forståelse til at løse problemstillinger inden for strategisk indkøb og sourcing, samt være i stand til at formidle dette til relevante interessenter/målgrupper.
  • Undervisningsform
    Undervisningen foregår som en kombination af teorigennemgang, gruppearbejde, opgaveløsning, feedback og vejledning på såvel gruppeniveau som mere individuelt med inddragelse af praktiske problemstillinger og e-learning.
  • Foreløbig litteratur

    Dette er en foreløbig litteraturliste. Der udleveres en endelig litteraturliste i forbindelse med studiestart.

    Lærebog i indkøb og forhandling: (ISBN-13: 9781292397498).
    Hertil kommer udvalgte artikler, der kan være såvel aktuelle som emnespecifikke. Disse vil blive oplyst i forbindelse med undervisningen.
  • Eksamen
    Indkøb og forhandling – afholdes efterår 2024
    Faget prøves
    Faget/modulet prøves med flg. fag
    Eksamensform
    Skriftlig aflevering med mundtlig eksamen
    Eksamen består i en gruppe-eksamen med udgangspunkt i et på forhånd indleveret skriftligt materiale. Det skriftlige arbejde udarbejdes i grupper på 3-5 studerende og kan maksimalt andrage 3 normalsider pr. gruppemedlem.
    Ects
    10 ECTS
    Varighed
    30 minutter
    Den mundtlige prøve tager udgangspunkt i det afleverede skriftlige arbejde samt viden erhvervet i øvrigt under valgfaget. Specifikke krav kan stilles af underviseren.

    Den mundtlige prøve foregår i et lukket forum, hvor hver studerende eksamineres af fagets underviser og en intern censor. Den samlede varighed er planlagt til 30 minutter pr. gruppe.

    Prøven indledes med et kort oplæg på 8-10 minutter, med angivelse af konklusionerne eller andre udvalgte diskussionsemner baseret på det skriftlige produkt. Herefter vil eksaminator stille spørgsmål relateret til det afleverede arbejde samt teste viden erhvervet i øvrigt under valgfaget.
    Der udleveres en opgave i forbindelse med eksamen
    Nej
    Opgavetype
    Skriftlig aflevering med mundtlig gruppe-eksamen
    Formkrav
    Der afleveres 3 normalsider pr. person i gruppen.
    Individuel eller gruppeeksamen
    Gruppeeksamen
    maks. gruppestørrelse
    5
    Anvendt sprog til eksamen
    Dansk (Norsk/Svensk)
    Karakterskala
    7-trins skala
    Bedømmelsestype
    Intern censur
    Tidsmæssig placering
    2. Semester
    Re- og sygeeksamen
    Der gælder samme regler som for den ordinære eksamen.
    Der afleveres en ny individuel skriftlig opgave på 3 normal sider og afholdes individuel 30 min. mundtlig eksamen.
    Der er ikke afsat tid til yderligere vejledning.
    Indkøb og forhandling – afholdes forår 2025
    Faget prøves
    Faget/modulet prøves med flg. fag
    Eksamensform
    Skriftlig aflevering med mundtlig eksamen
    Eksamen består i en mundtlig gruppeeksamen med udgangspunkt i et på forhånd indleveret skriftligt materiale. Det skriftlige arbejde udarbejdes i grupper på 3-5 studerende og kan maksimalt andrage 3 normalsider pr. gruppemedlem.
    Ects
    10 ECTS
    Varighed
    45 minutter
    Der udleveres en opgave i forbindelse med eksamen
    Nej
    Formkrav
    Dette obligatoriske skriftlige element har en høj grad af valgfrihed. Med andre ord er der vide rammer for det skriftlige elements indhold og form. Der kan være tale om en artikel, der er udfærdiget med henblik på offentliggørelse i et videnskabeligt tidsskrift, et forslag til et kapitel i en lærebog, et case study eller noget helt fjerde. Den skriftlige del tæller 1/3 og den mundtlige del tæller 2/3 af den endelige karakter.

    Den mundtlige prøve tager udgangspunkt i det afleverede skriftlige arbejde samt viden erhvervet i øvrigt under valgfaget. Specifikke krav kan stilles af underviseren.

    Den mundtlige prøve foregår i et lukket forum, hvor gruppen eksamineres af fagets underviser og en intern censor. Den samlede varighed er planlagt til 45 minutter.

    Prøven indledes med et kort oplæg af de studerende på 8-10 minutter, med angivelse af konklusionerne eller andre udvalgte diskussionsemner baseret på det skriftlige produkt. Herefter vil eksaminator stille spørgsmål relateret til det afleverede arbejde samt teste viden erhvervet i øvrigt under valgfaget.

    Der gives individuelle karakterer.
    Individuel eller gruppeeksamen
    Gruppeeksamen
    maks. gruppestørrelse
    5
    Anvendt sprog til eksamen
    Dansk (Norsk/Svensk)
    Karakterskala
    7-trins skala
    Bedømmelsestype
    Intern censur
    Tidsmæssig placering
    2. Semester
    Re- og sygeeksamen
    Der gælder samme regler som for den ordinære eksamen.
    Hvis en studerende får karakteren 00 eller derunder, skal eleven deltage i reeksamen og aflevere et nyt individuelt skriftligt produkt på maksimalt 3 normalsider. Den mundtlige del er individuel og af en varighed på 30 min.

    Der er ikke afsat tid til ydeligere vejledning.